Bowenova technika: Jemné doteky s mocným účinkem

Už od mládí jsem se potýkala s pocitem, že se necítím ve své kůži. Pobolívalo mě koleno, kyčel, bedra... Byla jsem příliš mladá na to, aby se dalo mluvit o nějakém zásadním poškození, ale zároveň jsem věděla, že to není něco, s čím by mi mohla pomoci běžná lékařská péče. Tato zkušenost ve mně zažehla jiskru zvědavosti a touhy porozumět lidskému tělu hlouběji. Netušila jsem tehdy, že tato cesta mě dovede k objevení metody, která změní nejen můj život, ale i životy mnoha mých budoucích klientů.

Má cesta začala zdánlivě nevinně – jednoduchým masérským kurzem

Pamatuji si, jak jsem poprvé položila ruce na cizí tělo s úmyslem pomoci. Byl to zvláštní, ale zároveň naplňující pocit. S každým novým tělem, které jsem poznávala, ve mně rostla fascinace jeho jedinečností. Žádné tělo není stejné, každé mělo svůj příběh, své specifické potřeby a reakce. Tato rozmanitost mě hnala kupředu, nutila mě hledat nové způsoby, jak klientům pomoci.

Během následujících let jsem se seznamovala s různými technikami a postupy. Každá metoda mi něco dala, rozšířila obzory a prohloubila porozumění lidskému tělu. Ale stále jsem cítila, že mi něco chybí – nějaký klíčový prvek, který by spojil všechny mé znalosti dohromady. Zlomový okamžik přišel během kurzu shiatsu masáže. Tehdy jsem poprvé uslyšela o Bowenově technice. Náš lektor se o ní zmínil jen krátce, ale to stačilo, aby ve mně probudila nesmírnou zvědavost. Samotná myšlenka, že pouhým "drnknutím" na sval lze vyřešit omezenou hybnost ramene, mě zcela ohromila. Bylo to jako objevit skrytý poklad – jednoduchý, a přesto nesmírně účinný nástroj pomoci. V tu chvíli jsem věděla, že toto je směr, kterým se chci vydat.

Cesta ke správnému zvládnutí Bowenovy techniky nebyla jednoduchá. Například jsem si dala záležet při výběru svého lektora, protože preferuji jednotlivce, ne masérské instituce. Našla jsem Danu Švestkovou, jejíž přístup mě okamžitě zaujal. Absolvovala jsem intenzivní školení – celkem 12 dní během pěti měsíců. Byly to dny plné nových informací, praktických cvičení a občas i frustrace, když se mi nedařilo přesně napodobit pohyby lektorky.

Co dělá Bowenovu techniku tak výjimečnou?

Je to její všestrannost a jemnost. Díky jednomu správně mířenému hmatu dokážeme pomoci každému, bez ohledu na věk či diagnózu. Funguje téměř na vše a lze ji aplikovat i na zvířata. Kouzlo spočívá v tom, že najdeme tužší sval, příčně na něj "drkneme" a zbytek necháme na těle samotném. Není potřeba velká síla, dlouhodobé působení ani speciální pomůcky. To z ní dělá ideální techniku pro použití kdekoliv, v masážním salónu nebo na túře v horách.

Na Bowenově technice mě neustále fascinuje rychlost. Například při ošetření ramene často vidím, jak klient najednou může vzpažit a sám je překvapený z takřka okamžitého účinku. Je to jako sledovat malý zázrak. Stejně dobře funguje na tenisový loket, křeče v lýtkách, migrény nebo skřípání zubů. Každý úspěšný zákrok mi znova a znova připomíná, proč jsem si tuto cestu zvolila.

Bowenova technika je nejen účinná, ale i nesmírně šetrná

Dokáže ošetřit jak povrchové, tak hluboké svaly, které jsou klasickou masáží nedosažitelné. Líbí se mi, že na sval působím jen chvíli. Vytvořím drnknutím impuls a pak nechám klienta, aby si situaci rozdýchal. I ten čas pracuje ve prospěch úlevy. Je to jako bych tělu dala jemný pokyn a ono samo vědělo, co má dělat.

Důležitou součástí Bowenovy techniky je i způsob, jakým k ní přistupujeme. Není to jen o fyzických pohybech, ale i o vytvoření klidného a bezpečného prostředí pro klienta. Učím se naslouchat nejen svým rukám, ale i intuici a energii klienta. Někdy stačí jen malá úprava v přístupu nebo v intenzitě dotyku a výsledky jsou ještě lepší. Za čtyři roky praxe s Bowenovou technikou jsem byla svědkem neuvěřitelných změn. Pomohla mi během těhotenství, kdy jsem se potýkala s bolestmi zad. Mým dětem při vymknutí kotníku, kdy jsme se díky této technice vyhnuli dlouhé rekonvalescenci. Viděla jsem, jak klienti s chronickými migrénami nacházejí úlevu, nebo jak se lidem s tenisovým loktem vrací plná funkčnost ruky.

Jeden z nejdojemnějších momentů byl, když za mnou přišla starší paní s "zmrzlým ramenem". Měsíce nemohla pořádně hýbat rukou a byla z toho zoufalá. Po několika sezeních Bowenovy techniky se její stav výrazně zlepšil. Když mi se slzami v očích děkovala, že může zase obejmout svá vnoučata, věděla jsem, že jsem na správné cestě.

Není výjimkou, že mě noví klienti oslovují jako fyzioterapeutku, protože si myslí, že za těmito výsledky musí stát dlouhé a náročné studium. Vždy je překvapí, když jim vysvětlím princip Bowenovy techniky. Je to pro mě důkaz, že někdy ty nejjednodušší metody mohou být nejúčinnější.

Pokud uvažujete o tom, že byste se Bowenovu techniku naučili, mohu ji jen vřele doporučit

Je méně fyzicky náročná než klasická masáž, což ocení zejména drobnější terapeutky. Její účinky mají často rychlý náběh, což přináší velké uspokojení jak klientům, tak terapeutům. Klíčem k úspěchu je trpělivost, přesnost a citlivost. A hlavně – chuť pomáhat lidem kolem sebe.

Při učení techniky je důležité být trpělivý sám se sebou. Zpočátku může být obtížné najít přesně ten správný bod na těle nebo vyvinout správný tlak. Ale s praxí přichází jistota a s jistotou lepší výsledky. Doporučuji začít na rodině a přátelích, kteří vám poskytnou upřímnou zpětnou vazbu. Pamatuji si, jak jsem trénovala na své devítileté dceři, která občas zase pomáhá mně, když potřebuji. Bowenova technika změnila nejen můj profesní život, ale i můj pohled na léčbu a péči o tělo. Naučila mě, že méně může být někdy více a že tělo má úžasnou schopnost se samo uzdravovat, pokud mu dáme správný impuls. Je to jemná, ale mocná cesta k lepšímu zdraví a pohodě.

Jednou z krásných věcí na Bowenově technice je, že se neustále učím něco nového. Každý klient je jedinečný a přináší nové výzvy. To mě nutí neustále se vzdělávat, experimentovat a hledat nové způsoby, jak techniku využít. Je to celoživotní cesta poznání a já si každý den uvědomuji, kolik toho ještě mám před sebou. Ať už jste terapeut hledající novou metodu do své praxe, nebo jedinec hledající úlevu od chronických potíží, věřím, že Bowenova technika má co nabídnout.

Pro mě se Bowenova masáž stala vášní

Jsem ráda, že kouzlo této techniky mohu sdílet i s ostatními. Každý den, když vidím úsměv na tváři klienta, který konečně našel úlevu, si připomínám, že jsem na správné cestě. A to je ten nejkrásnější pocit, jaký si může terapeut přát.

Bowenova masáž však není jen o léčbě těla. Je to o holistickém přístupu k člověku, o naslouchání nejen tělu, ale i duši. Je to o vytvoření prostoru, kde se může dít uzdravení. A v dnešním uspěchaném světě je takový prostor nesmírně cenný. Jsem vděčná, že mohu být součástí tohoto procesu a těším se na všechny budoucí klienty, kterým budu moci pomoci na jejich cestě k lepšímu zdraví a pohodě.

Eva_Kupilikova_Blog_Profil_250

Autor:
Eva Kupilíková, masérka tělem i duší, pro tělo i duši.
evamasaze.cz