Efekt motýlích křídel

Upřímný rozhovor s masérkou Evou o tom, co se stane, když dotek masážního terapeuta probudí v klientovi dřímající emoční bouři. Eva odhaluje, jak někdy pomáhá nejen svalům, ale i duši.

Efekt motýlích křídel je jev, kdy maličkost na začátku může úplně změnit konečný výsledek. Podobně jako když mávnutí drobných křídel způsobí vír událostí, stejně tak někdy stačí jediný dotyk a masér už zdaleka jen neuvolňuje svaly. Náhle se ocitá v roli průvodce zachycených emocí. Musí citlivě vyhodnotit situaci a klientovi doporučit další postup – ať už je to odborná pomoc psychologa nebo dalšího odborníka, srdečný a lidský rozhovor mezi čtyřma očima, nebo zkrátka jen mlčet, ušima poslouchat a naslouchat srdcem. Na zádech maséra pak lež balvan zodpovědnosti, jak se správně k situaci postavit.

Zažila jste, že se Vám klienti svěřují s nejrůznějšími osobními tématy? Ať už se jedná o partnerské problémy, nebo chmurné myšlenky? Existují nějaká specifická témata, která se opakují?

Klienti se mi svěřují poměrně často, ať už během masáže, nebo v neformálním rozhovoru před anebo po ní. Téměř vždy se jedná o témata, která klienta trápí a ovlivňují jeho psychickou pohodu. Mezi nejčastější patří partnerské problémy, starosti s dětmi, úzkosti, stres, deprese, nízké sebevědomí, traumata z minulosti, nebo těžké životní situace.

Jak zvládáte situace, kdy svým dotykem povolíte napětí a klient začne například plakat?

V takové chvíli má klient možnost zbavit se vnitřního bloku a konečně nalézt úlevu. Ačkoliv se to nestává často, je důležité, aby byl masér na tuto situaci připraven a věděl, jak reagovat. Je důležité klienta uklidnit, nabídnout mu kapesník a vyslechnout jeho trápení. Ovšem bez dalšího vzdělání v oboru psychoterapie byste se neměli pokoušet hlouběji rozebírat jeho emoce. Propuknutí emocí a slzy vnímám jako ozdravný krok vpřed, uvolnění potlačovaných pocitů. I když se klienti často za své slzy omlouvají, já je ujišťuji, že je vše v pořádku.

Existuje něco jako masérské tajemství? Podobně, jako je lékařské nebo zpovědní.

Lidský dotek má velkou moc a mnoho klientů vnímá masáž jako bezpečný prostor, kde se můžou svěřit s něčím, s čím by se jindy nesvěřili ani svým nejbližším. Já zastávám názor, že je důležité klienta nijak nenutit a respektovat jeho tempo a míru sdílení.

Ale je důležité říct, že co se odehrálo v masérně tam také zůstane. Pro mě to není jen o důvěře, ale také o tom, že vůbec není potřeba se k tomu dále vracet. Stalo se a nyní je „to“ pryč. Je to uvolněné, odeznělo to a odplavilo se pryč.

Jak se s takovou situací vyrovnáváte jako člověk? Jaké techniky a dovednosti Vám v takové chvíli pomáhají?

V takové chvíli se snažím aktivovat všechny své smysly a vnímat klienta komplexně. Vnímám jeho neverbální komunikaci, tón hlasu, mimiku, gesta a celkové rozpoložení. Snažím se navázat s klientem hluboký kontakt a dát mu najevo, že ho vnímám a že mi na něm záleží. Důležitá je aktivní empatie, kdy se snažím vcítit do jeho pocitů a prožívání. Nabízím mu prostor pro sdílení a snažím se ho povzbudit a podpořit. Klient tak cítí, že v tom není sám a že s jeho trápením není osamělý. A to bych udělala vždy, i mimo masérnu.

Existuje hranice, kdy byste klienta s jeho těžkostmi odkázala na odbornou pomoc?

Ano, taková hranice existuje. Já osobně se snažím rozlišovat mezi běžnými těžkostmi, se kterými se klient dokáže vyrovnat s trochou podpory, a závažnými psychickými potížemi, které vyžadují odbornou pomoc. Já ze své pozice mohu jen vyslechnout a povzbudit. Ale znám kolegyni, která díky tomu začala studovat psychoterapii a řeší s klienty bolístky uvnitř jejich těla. Já sama jsem se obklopila kolegy, psychoterapeuty a jinými odborníky, ke kterým klienty posílám pro další pomoc. Protože právě tato hranice duše je velmi tenká a nerada bych nevhodným přístupem rozvířila něco jiného, co by mělo hlubší důsledky. A tak to i klientům říkám: moje parketa je tělo a do toho, co nevidím, se nechci pouštět.

Jaké faktory v takovém případě zvažujete?

Je to například intenzita a závažnost symptomů. Pokud klient popisuje silné úzkosti, deprese, suicidální myšlenky, nebo má zjevně závažné psychické potíže, je nezbytné ho odkázat na odbornou pomoc. Případně, pokud potíže klienta narušují jeho běžný život, znemožňují mu pracovat, studovat, nebo se starat o sebe a své blízké. Stejně tak je klíčové motivovat k vyhledání odborné pomoci. Pokud klient odmítá pomoc, je důležité s ním o tom dále hovořit a zdůraznit mu důležitost péče o jeho duševní zdraví. Podstatné je, aby klient věděl, že mu chci pomoci a že ho v jeho těžké situaci nenechám. A proto ve svém okolí záměrně hledám navazující pomoc i v tomto směru, aby klienti měli možnost najít správný směr pro své uvolnění.

Plánujete se v tomto směru dále rozvíjet i Vy?

Ano, téma psychologie a psychosomatiky mě velmi zajímá. V budoucnu bych se ráda zúčastnila kurzů zaměřených na psychosomatické přístupy v masérské praxi. Věřím, že mi to ukáže nový způsob, jak pomáhat klientům s jejich psychickými i fyzickými potížemi. Vše je totiž vzájemně propojené.

Mnoho lidí vnímá masérskou profesi spíše jako čistě fyzickou práci. Jak byste popsala důležitost psychologického aspektu masérské práce?

Je neméně důležitý jako fyzický aspekt. Masér se dotýká nejen těla klienta, ale i jeho duše. Může mu tak pomoci uvolnit se, zbavit se stresu a úzkosti, otevřít se pro hlubší vnímání sebe sama. S odblokováním jednotlivých svalových blokád totiž souvisí i uvolnění dané situace, která zapříčinila tento stav na svalu. Je to provázané a masér by o této skutečnosti měl vědět. Stejně jako na svalu totiž funguje i ukládání tuků a následné hubnutí. Tkáňová paměť je fakt, který neumlčíme a když se ho budeme snažit respektovat, uleví se nám. Masérská práce tak může mít i hlubší terapeutický efekt. Není náhoda, že jsem Masérka tělem i duší pro tělo i duši.

Děkujeme Vám za rozhovor. Vaše zkušenosti a postřehy jsou velmi inspirativní.

 

Důležitost komplexního přístupu i v jiných profesích

Nejen masážní terapeuti, ale i další profese se v praxi setkávají s lidmi, kteří se jim svěřují s nejrůznějšími tématy, včetně chmurných myšlenek a těžkých životních situací. Je důležité, aby profesionálové dokázali vnímat klienta komplexně, aktivně naslouchat a nabídnout nejen podporu, ale i prostor pro sdílení.

Případně správně vyhodnotili situaci a podpořili klienta ve vyhledání odborné pomoci. Být povoláním masér totiž v sobě neskrývá jen precizní řemeslný um v sérii hmatů, ale též talent se na klienta empaticky hluboce napojit a být mu podporou.

Eva_Kupilikova_Blog_Profil_250

Na otázky odpovídal:
Eva Kupilíková, masérka tělem i duší, pro tělo i duši.
evamasaze.cz

Blog-Profil_Eliska_250

Autorka:
Eliška Anna Vojtková, marketingová patronka značky FABULO
fabulo.cz