Masér Memo: S úctou k řemeslu na cestě ke světovému uznání

V dnešní době, kdy se každodenní stres a rychlý způsob života odrážejí na našem fyzickém i duševním zdraví, hledáme různé způsoby, jak se uvolnit a nabrat novou energii. Jednou z nejstarších a nejúčinnějších metod je masáž. A kdo by nám mohl lépe popovídat o umění masáže než skutečný profesionál v tomto oboru? Proto jsem se za FABULO tým setkala s jedním z nejuznávanějších masérů v České republice, který nejen ovládá různé techniky masáže, ale jeho přístup a filozofie jsou opravdu inspirující.

Jmenuje se Jaroslav, ale všichni ho znají pod přezdívkou Memo. Pochází ze Slovenska, ale většinu života působí v České republice. V roce 2019 se poprvé přihlásil na Mistrovství světa v masážích, které se konaly v dánské Kodani. Úroveň profesionálů na soutěži ho tak ohromila, že po návratu začal intenzivně pracovat na zlepšení svých masérských schopností a věnoval spoustu času studiu nových technik.

V České republice je známý svou spoluprací s profesionálními sportovci, zejména z oblasti bojových umění. Vlastní masérskou školu a momentálně je jediným certifikovaným učitelem masáží IMA (International Massage Association) v České republice, což je jedno z nejprestižnějších ocenění v tomto oboru. V roce 2022 se z celosvětové konkurence na Mistrovství světa umístil na 4. místě ve východních technikách. V roce 2024 se vypracoval na pozici porotce na Mezinárodním balkánském mistrovství.

Na podzim v roce 2023 se rozhodl uspořádat 1. Mezinárodní český šampionát masážních terapeutů v Ostravě, aby vzdal hold a vyzvedl práci všech terapeutů. Akci zastřešil a osobně navštívil i Jeppe Tengbjerg, zakladatel IMA. Koncem roku 2023 se Memo rozhodl ukončit spolupráci s profesionálními sportovci, protože se chce jasně vymezit vůči násilí.

Ahoj Memo, jsem ráda, že jsi mě přivítal u sebe v masérské škole. Děkuji i za skvělý čaj, nevím jestli jsem někdy pila lepší. Hned se chci zeptat – co Tě přivedlo k masírování?

Moje cesta k masírování byla poměrně zajímavá. V mém životě nastal moment, kdy jsem hledal změnu a našel jsem ji právě v masážích. Ale to pravé dobrodružství začalo, když jsem se rozhodl zúčastnit se světového šampionátu v Dánsku. Tato zkušenost mi otevřela dveře do světa profesionálních masérů a ukázala mi, jak důležitý v této práci je přístup a filozofie.

Jak vnímáš soutěže masérů?

Soutěže a mezinárodní šampionáty jsou pro mě důležité nejen z hlediska profesionálního růstu, ale především jako zdroj inspirace a výměny zkušeností. Je fascinující vidět, jak různé kultury přistupují k masážím a jaké techniky a filozofie je doprovázejí. Zjistil jsem, že každá kultura má své jedinečné pojetí masáže a léčení. Je úžasné vidět, jak různí maséři z celého světa přistupují ke své práci s vášní a oddaností. Tyto soutěže nejsou jen o soupeření, ale o sdílení, učení se nových technik a obohacování naší praxe. Jako maséři jsme vždy studenty, neustále hledáme cesty, jak být lepšími a efektivnějšími v tom, co děláme. Jsou to momenty, kdy se učíme jeden od druhého a společně posouváme umění masáže dál.

S jakými masážními přístupy ses setkal na mistrovství?

Setkal jsem se tam s různými přístupy - od tradičních východních technik jako jsou shiatsu, thajská masáž a akupresura, až po moderní metody, které zahrnují nové poznatky o lidském těle a jeho fungování. Každá technika má své specifické výhody a poučit se z nich může každý, kdo má otevřenou mysl.
V konečném důsledku, bez ohledu na to, jestli jste profesionální masér nebo někdo, kdo masáže miluje, důležité je chápat, že masáž je formou komunikace. Komunikace, která nevyžaduje slova, ale která může říci hodně o našem vnitřním stavu, o našich potřebách a o našem uzdravení.

Mají pro Tebe osobně soutěže nějaký hlubší význam?

Co se týká významu ukazování práce na soutěžích a v médiích, je to pro mě otázka transparentnosti a vzdělávání. Když se maséři účastní soutěží nebo sdílejí svou práci na sociálních sítích či v médiích, nejde jen o prezentaci svých dovedností. Je to také příležitost ukázat veřejnosti, co všechno může masáž nabídnout, a rozšířit tak pochopení jejího významu a možností.
Zároveň je to výzva pro nás, abychom byli autentičtí, abychom ukázali pravdivý obraz o naší práci a o tom, co znamená být masérem. V dnešní době, kdy jsou lidé stále více zavaleni informacemi, je důležité, abychom poskytovali obsah, který je nejen pravdivý a informativní, ale který také inspiruje a otevírá dveře k hlubšímu pochopení toho, co to znamená starat se o naše tělo a ducha.

A co Tě motivuje pokračovat a neustále se zdokonalovat?

Mé poslání je změna stavu vědomí. Čím více lidí probudím ze spánku otroctví Demiurga, tím více lidí se uzdraví. Vnímám to jako mé poslání. A proto je pro mě velkou ctí sloužit Stvořiteli.

(Pozn. red.: Demiurg je v některých filozofických a náboženských koncepcích nižší božská bytost, která údajně stvořila a ovládá materiální svět. Memo naráží na kontroverzní gnostickou myšlenku, že lidstvo je uvězněno v iluzorním světě ovládaném touto bytostí.)

Co cítíš, když svýma rukama a technikami pomáháš lidem?

Pomoc lidem mi vždy přinášela velkou spokojenost. Avšak čím jsem starší a zkušenější, tím více mě to vede k duchovnější stránce léčení. Uvědomuji si, že masáž není jen o fyzické práci s tělem, ale o hlubším spojení a uzdravování na mnoha úrovních.

Jak velmi mocný masážní svět je, ukazuje také skutečný příběh o Denisovi z Ostravy, se kterým jsi pracoval. I když premiéra tohoto autobiografického dokumentu bude až v létě v Dánsku, řekneš prosím víc?

Příběh o Denisovi je příkladem, jak hluboko může masáž a léčení zasáhnout do života člověka. Denis byl mladík, se kterým jsem se setkal v době jeho boje s vážnou nemocí. Moje setkání s ním nebylo náhodné, ale spíše předurčeno osudem, abych mu mohl pomoci na jeho cestě.

Lék, který jsem používal při léčbě Denisa, nebyl založen jen na fyzických dotecích, ale i na energetických a duchovních praktikách, které překračují tradiční pochopení masáže. Moje práce s Denisem byla kombinací různých technik a rituálů, které měly za cíl nejen ulevit od fyzické bolesti, ale také poskytnout úlevu na emocionální a duchovní úrovni.

Tento přístup k léčbě Denisa vedl k hlubokým změnám nejen v jeho fyzickém stavu, ale také v jeho vnímání světa a sebe samého v něm. I když mé metody mohou být pro některé kontroverzní nebo obtížně pochopitelné, pro mě je důležité dívat se na léčení jako na komplexní proces, který zahrnuje tělo, mysl a ducha.

Denisův příběh mi připomíná, že každý z nás má svou vlastní cestu k uzdravení a že jako terapeuti musíme být otevřeni různým formám léčby, které mohou jít nad rámec toho, co je tradičně akceptováno. Učí mě to i o skromnosti a připomíná, že pravá síla léčení pramení z hlubšího pochopení a spojení s univerzálními životními silami.

Vlastně - Denisův příběh není jen o léčení jednoho člověka, ale o poselství naděje a o nekonečných možnostech, které nám nabízí otevřenost vůči různým formám léčby a pochopení života samotného. To je odkaz, který chci šířit prostřednictvím své práce – že léčení je cesta, která je tak individuální, jako je univerzální, a že každý z nás má v sobě sílu nejen uzdravit sebe, ale také přispět k uzdravení světa kolem nás.

Máš nějaké poselství pro lidi, kteří se zajímají o masáže, ať už profesionálně, nebo jen jako o způsob relaxace?

Mé poselství je jednoduché: Masáž je umění, které má schopnost léčit nejen tělo, ale také duši. V každém doteku je síla a potenciál pro hlubokou transformaci. Ať už jste profesionální masér nebo jen hledáte způsob, jak se uvolnit a nabrat novou energii, nebojte se experimentovat a hledat to, co Vám nejvíce vyhovuje. Masáž je cesta, na které se můžete neustále učit a objevovat nové horizonty. A pamatujte, že v konečném důsledku je to Váš přístup a úcta k práci, což činí z masáže skutečné umění.
Víš, přístup k masírování by měl být vždy veden soucitem, odborností a hlubokým porozuměním lidské bytosti. Jako maséři jsme mostem mezi fyzickým a někdy i duchovním uzdravením a naše poslání je pomáhat lidem najít cestu k lepšímu zdraví, klidu a harmonii.

Děkuji Ti za krásný, inspirativní rozhovor.
jaroslav_grundza_250

Na otázky odpovídal:
Memo (Jaroslav Grundza) - IIMA Massage Teacher, zakladatel Mezinárodní masérské školy, Mezinárodního a národního českého mistrovství masážních terapeutů ICMC-IMA
www.icmc.cz/ocultism-massage-school/

Blog-Profil_Eliska_250

Autorka:
Eliška Anna Vojtková, marketingová patronka značky FABULO
fabulo.cz